Årsmötet 2019

Martin Bergström fick blommor som tack för hjälpen med att anordna föreningens hemsida.

Thomas Liebig höll ett mycket intressant föredrag om fågellivet på Orust med omnejd samt visade fina bilder därifrån.

 

 

 

 

 

Nu lanserar vi vår hemsida

Det är med stor stolthet vi nu lanserar vår nya hemsida.

Vår förhoppning är att du skall finna den intressant med information om vad som finns i Torslandaviken och vad som händer framöver.

Vi skulle uppskatta mycket om du ville kommentera dina intryck. Gärna vad du gillar men också vad du saknar så vi vet vad som efterfrågas. Synpunkter lämnas enklast på vår Kontakta oss sida.

Vi som arbetat med hemsidan är Claes Häggh, Pia Magnusson  och Martin Bergström.

 

Guidad tur 2018-09-08

Ett 15-tal medlemmar slöt upp till en guidad tur 2018-09-08 kring Torslandaviken med Magnus Persson som ciceron. Vi mötte upp vid modellflyget men på grund av blöta och leriga förhållanden så förflyttade vi oss till Krossholmen med bil. Väl där studerade vi nya vadarhavet och gick sen vidare till utsiktstornet där vi tog en välförtjänt fika. Dagen till ära bjöd på en magnifik regnbåge.

Foto: Martin Bergström

Vårutflykten till Hornborgasjön

Den 28 april reste vi till Hornborgasjön i föreningens regi. 35 deltagare. Vid Trandansen mötte guiden Kent-Ove Hvass, som lotsade oss till kyrkan, där vi hade möjligheter att skåda ett par hundra tranor som fortfarande var kvar vid sjön. En havsörn sågs också över sjön. Ett par veckor tidigare hade drygt 24 000 tranor samlats vid Trandansen, berättade Kent-Ove. Men dessa hade nu dragit vidare till häckningsmarker runt om i Norden.

Ekornavallen

Efter medhavd fika fortsatte vi till det gamla gravfältet Ekornavallen, där vi gjorde ett kortare uppehåll. Här har människor levt och verkat i ca 4 000 år. Ekornavallen är en unik miljö med gravar från olika epoker på samma yta. Det finns gravar som täcker ett tidsspann från cirka 3300 f. Kr. till vikingatid.

Naturum Hornborgasjön

Vidare till slutmålet Naturum Hornborgasjön, som ligger vackert på sjöns östra sida vid Broddetorp. Här fick vi under Kent-Oves ledning skåda många av sjöns invånare. Förutom tranorna är doppingarna karaktärsfåglar för sjön, då Sveriges alla fem doppingarter kan ses här. Vi såg skäggdopping (se bildspel nedan), gråhakedopping och svarthalsad dopping, sistnämnda en verklig raritet. Skrattmåskolonins skrän strax nedanför Naturumet hördes vida omkring. Knipor, sothöns, kanadagäss, ladusvalor, hussvalor, sånglärkor och knölsvanar var andra arter som omgav oss .

Gråhakedopping
Sothöna
Knipa
    Skrattmåskoloni 

   

 

 

 

 

 

 

Ladusvala

Vi avnjöt en härlig lunchbuffé på Café Doppingen strax intill Naturumet, innan vi på egen hand i ungefär en timme fick besöka fågeltorn och gömslen för att på nytt komma fåglarna närmare.

På väg till Café Doppingen

Nöjda med dagens upplevelser satte vi oss i bussen vid 16-tiden för hemfärd till Torslanda.

Scrolla längre ner, så kan du se ett bildspel, när två skäggdoppingar kämpar om en fisk. Klicka på bildspelet för förstoring.

Guidad tur 2018-05-06

Ett drygt 20 tal medlemmar slöt upp till en guidad tur 2018-05-06 kring Torslandaviken med Magnus Persson som ciceron. Vi startade vid modellflyget och tog oss först till utsiktstornet. Vi fortsatte sedan vidare till östra sidan där vi också tog en välförtjänt fikapaus. På vägen dit låg en huggorm och solade, den fick lite brått när vi klampade förbi. Magnus berättade om vad som händer i viken och hjälpte med identifiering av de arter vi såg.

Klicka på en bild för att se den i större format

Foto: Martin Bergström