Föreningens historia

1995

Hösten 1995 började en grupp entusiaster från stadsdelen Torslanda att arbeta med en idéskiss till en restaurering och utveckling av olika naturvärden kring Torsviken och den gamla flygplatsen.
I ”Projektgruppen Torsvikens Naturreservat” ingick representanter för fågel- och naturintressen, skola, miljögrupp, hembygdsförening och olika politiska partier. Ekolog och konsult med erfarenhet från liknande våtmarksprojekt har från början knutits till projektet.

Föreningen bildas

Den 10 juni 1996 bildades ”Föreningen Torsvikens Naturreservat”. Till styrelse första halvåret utsågs den tidigare arbetsgruppen

Idéskiss

En ny idéskiss från april 1998 ger en vision om hur grönområdet och fågelreservatet i viken kan utformas med skyddszoner, häckningsöar, fågeltorn och naturcentrum mm. Som förebild har vi bland annat Getteröns Naturreservat i Varberg

Mål

Föreningen har som målsättning att få till stånd en restaurering av Torsviken och området däromkring.
En restaurering innebär att deponering av miljöfarliga ämnen upphör och att anläggningarna utformas så, att minsta möjliga miljöpåverkan sker på systemets näringskedjor i det långa perspektivet.
Genom att reglera vattenstånd, djupförhållanden och strömmar kan ekosystemet optimeras. I viken kan häckningsöar anläggas och runt viken strandängar med betesdjur. Landskapsbilden bör utformas så att skärgårdsmiljön återskapas, samtidigt som såren från den miljöstörande verksamheterna döljs.

Detta har hänt

1996

10 juni: Föreningen Torsvikens Naturreservat bildas (se bild).

Oktober: Ansökan om bildande av naturreservat översändes till Länsstyrelsen och Byggnadsnämnden. I mars-97 anser Kommunstyrelsen i sitt yttrande till Länsstyrelsen, att det ej är möjligt att bifalla ansökan så länge koncessionsförhandlingar pågår.

1997

Februari: GOF (Göteborgs Ornitologiska Förening) och SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) hemställer till Naturvårdsverket och Länsstyrelsen att skyndsamt förklara Torsviken som ”Special Protected Area” (SPA) enligt EU:s fågeldirektiv.

September: Föreningen Torsvikens Naturreservat och GOF anmäler Sverige till EU:s miljökommission, eftersom Sverige inte uppfyller de krav, som EU:s fågeldirektiv ställer.

December: Tillsammans med GOF trycker vi upp vykort, som i en stor kampanj sänds till miljöminister Anna Lindh.

1998

Mars: Göteborgskretsen av Svenska Naturskyddsföreningen delar ut sitt Kaprifolpris till Föreningen Torsvikens Naturreservat och GOF. Vår förening får 2 000 kronor och diplom.

Juni: Centerpartiet i Göteborg delar ut årets miljöpris, 5 000 kronor, till vår förening.

September: Regeringen sätter stopp för fortsatt tippning av miljöfarligt avfall i Torsviken från och med 31/12 1998. Vi träffar miljöminister Anna Lindh (se bild).

December: Länsstyrelsen ger Göteborgs Hamn tillstånd att fylla ytterligare en del av Torsviken med mudderslam.

1999

Januari: Tillsammans med GOF överklagar vi Länsstyrelsen beslut. Även Kommunstyrelsen överklagar.

Februari: Miljödomstolen tillåter endast mudderdeponering i södra bassängen tills vidare.

Mars: Planerat besök i Torsviken av miljöminister Kjell Larsson.

Juni: På Renova diskuterar vi återställningsplanen för den stängda tippen för miljöfarligt avfall. Gbg Hamn AB presenterar alternativ till Torsviken för muddertippning.

Oktober: Gbg Hamn AB tar tillbaka sin ansökan om att utvidga deponin i Torsviken.

November: Torsvikstippens västra del övertäckt.

2000

Juli: Den 6 juli avsätts Torsviken som SPA-område för att ingå i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Vi överklagar dock gränsdragningen. (SPA = Special Protection Area)

Hösten: Etapp 2 i återställningsplanen av Torsvikstippen för miljöfarligt avfall påbörjas, vilket bland annat inneburit att området har tätspontats.

2001

Mars: Gbg Hamn AB beslutar att bergrummen i Ardalsberget blir ny förvaringsplats för mudder.

 

 

Fortsättning följer …