Kalender

Kommande händelser

 

Tidigare händelser

Arbetsdagar under hösten
Lördag 3  december kl 10 – ca 15 träffades vi vid backsvalehögen för att röja sly i området. Arbetsdagen 10 december blev inställd.

Västerhavsveckan äger rum vecka 32
Tisdag 9 augusti  hade FTN och GOF  guidningar och folk på plats i Torslandaviken, bl a i fågeltornen och vid Vadehavet.

Föreningens årsmöte ägde rum lördag 21 maj kl 14 – ca 16.30 på
Kulturhuset Vingen i lokalen Tärnan på våning 2.
40 medlemmar deltog. Magnus Persson avtackades som ordförande och MariAnne Averdal valdes till ny ordförande.
Förutom årsmötesförhandlingar bjöds på fika och därefter föredrag av Niklas Aronsson, som visade bilder och berättade om ”Svalbard – ett äventyr i Arktis med fokus på fåglar”.

Verksamhetsberättelse FTN 2021 Verksamhetsplan 2022 

*

Naturvårdsbränning på södra stranden

En naturvårdsbränning längs södra stranden vid Karholmsbassängen gjordes under våren, men är ej slutförd ännu (se karta).
Den utförs av Västsvenska Miljöteknik med Dan Calderon, som har ett uppdrag från föreningarna (FTN och GOF) att restaurera stranden.
Räddningstjänsten och Göteborgs Hamn AB har gett tillstånd och informerat omgivande företag och verksamheter samt myndigheter.
Vi ser det som en mycket positiv åtgärd i Torslandaviken och ligger inom vår utvecklingsplan.

Information med anledning av diskussion och förfrågningar om södra stranden vid Karholmsbassängen
Vi arbetar i stora drag efter utvecklingsplanen vad gäller restaurering och biotoputveckling, men vid södra stranden kom läget att ändras något och den ändringen har ännu inte arbetats in i planen av oss. Det beror till viss del på att det har varit pågående arbeten,  ändringar i slutmoduleringen av vadehavet, där man gjort vissa justeringar vad gäller strandzonen, vallar, ledningar och vissa tekniska frågor under resans gång. GHAB har tidigare varit restriktiv mot ändringar/arbeten mellan vadehavet och Karholmsbassängen av dessa skäl. I slutskedet i samband med röjning av ledningsgator för in och utlopp vid södra stranden väcktes dock frågan om att istället skapa en vadarstrand dvs en fortsättning av den vasslåtter och röjning som hade skett i GHAB:s regi inför ledningsdragningen. I detta fall har vi alltså prioriterat om och valt att skapa en vadarstrand före en bevarad vassbård just på den sträckan. Detta accepterade GHAB med vissa restriktioner efter avslutade arbeten. Vassen kommer dock att vara kvar i den sydvästra delen av bassängen. Detta parti vadarstrand i södra ändan har vi sett positivt på i FTN och i Torslandavikskommittén och kommunicerat där och förankrat och även berättat om vid guidningar, vid möten och vid invigningen. Detta är även förankrat med Park- och naturförvaltningen och GHAB. Det är en stor mängd arbeten som har gjorts och som kommer att genomföras, varav detta är ett av dem. Det kommer förmodligen att även bli en ändrad stigdragning och ev. fårbete i de högre torrare delarna mellan Karholmsbassängen och vadehavet.

                                                                                            /Kåre Ström och Magnus Persson

 

Vårens arbetsdagar i Torslandaviken
Den första arbetsdagen ägde rum lördag 19 februari kl 10-14 i området mellan Backsvalekullen och Södskärsbassängen. Slyavverkning och röjning
Den andra arbetsdagen ägde rum lördag 12 mars kl 10-14.
Vi samlades i området mellan Backsvalekullen och Södskärsbassängen och fortsatte med röjningen från förra arbetsdagen.

2021

Höstens arbetsdagar i Torslandaviken
Den första arbetsdagen ägde rum lördag 30 oktober kl 10 – 14 på södra stranden (mellan Vadehavet och Karholmsdammen).
Den andra arbetsdagen ägde rum lördag 13 november kl 10 – 14 vid backsvalebohuset (mellan Södskärsbassängen och Karholmsdammen).

*

Årets uppskjutna årsmöte äger rum 9 oktober 2021:Vår annons i Torslanda-Öckerö Tidningen v 38 och 39Läs

Verksamhetsberättelsen FTN  2020 och Verksamhetsplanen 2021  här.

*

Invigning av vadehavet

Fredag 10 september kl 14 invigdes Vadehavet i Torslandaviken.
Tal av Cecilia Magnusson, Ordförande Göteborgs Hamn och Kåre Ström, Göteborgs Ornitologiska Förening/Föreningen Torslandavikens Naturreservat.

*

Artikel i Torslanda-Öckerötidningen om backsvalehuset.

Arbetsdagar under våren
Den andra arbetsdagen ägde rum lördagen 20 mars kl 10-14, då vi satte upp stängselskydd i området runt backsvalebohuset samt rensade och lagade moduler i själva huset. Visst röjningsarbete skedde också. 10 personer deltog. Den första arbetsdagen ägde rum lördagen 6 mars kl 10-14 med röjningsarbete i området mellan vadehavet och Karholmsdammen. 9 personer deltog.

Årsmötet 2021 framflyttat till hösten
På senaste styrelsemötet 18 januari 2021 beslutade styrelsen i Föreningen Torslandavikens Naturreservat (FTN) att flytta fram årsmötet på Kulturhuset Vingen till hösten. Anledningen är naturligtvis corona-pandemin. Många bland våra medlemmar och förtroendevalda utgör en riskgrupp, vilket innebär att sammankomster och möten måste undvikas. Våra årsmöten brukar ju dels bestå av de formella årsmötesförhandlingarna, dels av en intressant föreläsning och lockar många medlemmar. Vi har varit mellan 50 och 70 deltagare på dessa möten. Enligt våra stadgar skall FTN:s årsmöten hållas varje år före mars månads utgång. Alternativet att ha ett digitalt årsmöte skulle bara innebära ett utvidgat styrelsemöte, då det rent administrativt och praktiskt skulle vara svårt att genomföra med ett större antal medlemmar. Därför föredrar styrelsen att flytta fram årsmötet till hösten (september), när vi förhoppningsvis har kunnat återgå till normala förhållanden.

2020

Ny tidplan för färdigställande av Vadehavet
På grund av förseningar i upphandlingar av entreprenörer har Göteborgs Hamn meddelat en ny tidplan för Vadehavet:

  • Pumpanläggningar och röranslutningar klart  maj-juni 2021
  • Vattenförsörjning och fyllning av vadehavet klart  juli 2021
  • Iordningställande av områdena mellan inre och yttre vallarna klart  juli 2021
    Dessutom  intrimningsfas och drifttagning av vadehavet  juli 2021 – 2023.
  • Läs föreningens skrivelse till Göteborgs Hamn angående sluttäckningen av Vadehavet.

Werner Wessberg har avlidit
Werner var en av föreningens grundare och ordförande de första åren. Han bidrog också genom sitt stora kontaktnät till att Torslandaviken fick Natura2000-status. Tack Werner för dina insatser och ditt stora engagemang!
Läs föreningens minnesord över Werner Wessberg!

Werner näst längst till höger vid FTN:s bildande 10 juni 1996 i hembygdsgården.

Störningar i Torslandaviken
Under de senaste åren har störningar på fågel- och djurlivet i Torslandaviken förändrats och ökat. Exempel är fiske med både spö, nät och båt, hundar rastas utan koppel, motorcykelåkning, fyrhjulingar och bilkörning, modellflygning har börjat igen mm.
Föreningen har skickat en skrivelse till Länsstyrelsen för att kräva att det vidtas åtgärder för att bevarandeplanen för Natura 2000-området Torslandaviken uppfylls och upprätthålls.
Läs föreningens skrivelse till Länsstyrelsen

Djurhållaren Emil Hjalmarsson
Vår nye djurhållare i Torslandaviken, Emil Hjalmarsson, är 26 år gammal och efterträder Bertil Andersson. Emil kommer från Kungälv och har en gård i Ytterby med hundratalet djur med inriktning på köttproduktion.
I Torslandaviken har han för närvarande 18 djur. Om det är något särskilt som berör djuren är han tacksam om vi hör av oss.

Två arbetsdagar i Torslandaviken ägde rum under hösten.
Den andra arbetsdagen var lördag 21 november kl 10-14, i området mellan Vadehavet och Karholmsbassängen. I ösregn och mycket hård blåst deltog 6 personer. All heder åt dem!
Den första arbetsdagen var lördag 24 oktober kl 10-14 vid Rörskär, dvs området mellan backsvalehuset och Södskärsbassängen. 
14 personer deltogÄven utmed Södskärsbassängen röjdes det..

Lördagarna 14 och 21 mars hade vi arbetsdagar i Torslandaviken.
Båda dagarna bjöd på fint väder och många deltog, vilket vi tackar för. Första arbetsdagen höll vi till vid Rörskär, där det nya backsvalehuset står (nordöstra delen av viken). Andra arbetsdagen höll vi till i området mellan Vadehavet och Karholmsdammen (södra delen av viken).

Föreningens årsmöte hölls lördagen 7 mars kl 14-16.30 i Kulturhuset Vingen. Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar berättade  Kåre Ström och visade bilder på temat ”Natur och fåglar i Nya Zeeland”, ett land han besökte våren 2019.
Peter Danielsson (vice ordförande) och Ann-Margreth Rydén (aktiv sedan föreningens bildande) avtackades båda för drygt 20 års arbete i styrelsen.
Ulf Sjögren valdes in i styrelsen. Den nya styrelsen kan du se här.

Verksamhetsberättelse för 2019 och verksamhetsplan för 2020 ser du här

2019

Backsvalehuset kom på plats 2 december 2019!


Foto: Johan Svensson  (Park & Naturförvaltningen)

Glädjande nyhet!
GOF:s styrelse har beslutat att avsätta 200 000 kronor för att finansiera ett fågeltorn och ett gömsle i anslutning till det snart färdigställda Vadehavet.

Onsdag 27 november kl 13.30 på Solängens Träffpunkt, Solängsvägen 53 i Torslanda. Magnus Persson och Claes Häggh berättade om FTN och om naturstigen och fåglarna i Torslandaviken.

Lördag 9 november kl 10-14 hade vi arbetsdag i Torslandaviken. Vi fortsatte kapa träd i området mellan Karholmsdammen och det blivande Vadehavet.
Vi röjde även sly runt Rune Blomgrens fågeltorn

Måndag 23 september på biblioteket, Kulturhuset Vingen i Torslanda. Magnus Persson, FTN:s ordförande, berättade om fåglarna, naturstigen och djurlivet i Torslandaviken.

Måndag 16 september  på Villa Ekliden (GOF:s lokal i Frölunda).
Magnus Persson och Kåre Ström berättade bl a om fågelinventeringarna i Torslandaviken.

Torsdag den 1 augusti anordnade GOF en vandring runt Torslandaviken med Magnus Persson och Kåre Ström som guider. 33 personer deltog i det vackra sommarvädret och fick se 44 fågelarter.

Lördag den 11 maj ägde vårutflykten rum och den här gången reste vi till Tjörn.

Onsdag den 8 maj gjorde Ingrid Blomgren och Claes Häggh en utflykt till Torslandaviken tillsammans med elever i åk 2 från Snäckebergets skola.
Vi gick till Rune Blomgrens fågeltorn, där vi bl a fikade och fick titta på fåglar genom en tubkikare.

Lördagen den  9 mars hölls föreningens årsmöte.
Den nya styrelsen kan du se här

Lördag 2 mars kl 10-14 hade vi arbetsdag i Torslandaviken. Vi höll till vid naturstigen mellan Vadehavet och Karholmsdammen.

Detta planerades hända i Torslandaviken  2019:

  • Vadehavet blir klart och vatten skall släppas på.
  • Backsvalehus för 120 backsvalemoduler (inköpta från England) skall uppföras.
  • Utredningen för att riva västra stenvallen och anlägga en ca 300 m lång vadarstrand ligger för beslut hos Länsstyrelsen.
  • Mindre projekt är holkuppsättning (43 holkar inköpta) i januari, byggande av trappa upp på kullen till Runes Fågeltorn samt reparation av gamla fågeltornet.

2018

Tisdag 18 december lanserades vår hemsida.

Länk till vår julhälsning i Torslanda-Tidningen: Julannons 2018

Den 17 november hade vi en arbetsdag i Torslandaviken. Vi fortsatte där vi höll till förra arbetsdagen, mellan Vadehavet och Karholmsdammen.

Den 20 oktober hade vi en
arbetsdag i Torslandaviken mellan Vadehavet och Karholmsdammen. 11 personer deltog.

Den 8 september anordnade vi en guidad tur vid Torslandaviken med Magnus Persson som guide. Läs mer om denna tur här.

Den 26 maj hade vi en guidad tur vid Torslandaviken med Magnus Persson som guide.

Den 6 maj hade vi en guidad tur vid Torslandaviken med Magnus Persson som guide. Läs om denna tur här.

Vårens utflykt gick till Hornborgasjön den 28 april. Vi besökte flera lokaler vid sjön. Vi åt lunch på Café Doppingen vid Naturumet. Läs om vårutflykten här.

Årsmötet hölls på Vingen den 17 mars. Vi inledde med att minnas Gunnar Angert som var tongivande vid föreningens bildande och aktiv i styrelsen. Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar visade botanikern och medförfattaren till ”Bohusläns flora” Evastina Blomgren bilder och berättade bland annat om floran på Karholmen i Torslandaviken.

Den  3 mars var det arbetsdag i viken och skylten med Rune Blomgrens namn sattes upp på fågeltornet på östra stranden.

2017

Årsmötet hölls i Kulturhuset Vingen den 11 mars 2017.
Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på kaffe och kaka och den inbjudna talaren Reno Andersson förevisade bilder och berättade om Torslandaviken och dess närmiljö. Reino har ett nästan livslångt förhållande till Torslandaviken. Reino visade flera intressanta fakta om hur viken såg ut före utfyllnaderna tillsammans med skådaranekdoter.

Höstutflykt 2017
2017 frångicks traditionen om vårutflykt och årets utflykt förlades till hösten. Resan gick till Halland med Wapnö Gård som huvudmål och med stopp i Morup och på Getterön. Utflykten samlade 32 deltagare. Lunch intogs på Wapnö Gård, där vi fick en guidad tur på gården.

Fågelskådningen dag 2017
Söndagen den 7 maj inföll fågelskådningens dag, en dag som varje år uppmärksammas av en mängd ornitologiska föreningar runt hela Sverige. Ett antal fågelintresserade kom till Torslandaviken för att skåda på fåglar.

Arbetsdagar 2017
Föreningen genomförde två arbetsdagar i samarbete med Göteborgs Ornitologiska Förening. Den 18 och 19 Mars samt 25 November arbetades det med slyröjning och trädfällning i området runt svalhögen på Torsholmen. Tack alla som hjälpt till!