Torslandaviken

Torslandaviken ligger på sydvästra Hisingen vid Göta Älvs mynning. Hur du hittar hit, klicka här!

Klicka på kartorna för att förstora, klicka på backsteg för att gå tillbaka hit.

Torslandaviken är en gammal havsvik, som dessutom ligger vid Göta Älvs mynningI detta möte mellan sött och salt vatten uppstår optimala betingelser för biologiskt liv. Vattendrag, som mynnar ut i havet, utgör ett  estuarium.
I och med att staden Göteborg vuxit, Göteborgs Hamn muddrat och expanderat och oljeraffinaderier etablerats, så har nästan alla naturliga förutsättningar för en omfattande biologisk mångfald i älven eller mynningen minskat. Torslandaviken utgör därför en sista fungerande rest av Göta Älvs estuarium.

Flygfotot nedan visar Torslandaviken på 1950-talet.
Då var viken fortfarande öppen med sin egen lilla skärgård och strandängar. I dessa grunda miljöer fanns rikligt med bandtång eller ålgräs som gynnar svanar, dykänder och simänder. Rastande vadarfåglar kunde finna föda på de många strandängarna. Viken var förr också känd som kustens bästa ålfiskevatten. Det var under 1950-talet som fler och fler fågelintresserade började ta sig ut till Torslandaviken och dokumentera fågellivet.
Till vänster på fotot kan man se start- och landningsbanorna på Torslanda flygplats, så staden hade redan börjat ge sig tillkänna i området. (Flygplatsen stängdes 1977 och flyttade till Landvetter).

I början av 60-talet drogs en flera kilometer lång vägbank och oljeledning ut till Hjärtholmen i och med att Torshamnen byggdes och området kring Syrhåla togs i besittning av BP (idag Preem). I mitten av 70-talet fortsatte exploateringen i ännu större omfattning. Stora underjordiska bergrum anlades, vars sprängstensmassor användes för att fylla ut några av de grunda vikarna. En depå för miljöfarligt avfall byggdes och den södra delen av Torslandaviken vallades in för att användas som mudderdeponi.

Flygfoto och karta över Torslandaviken som viken ser ut idag.

Idag är fortfarande Torslandaviken en invallad vik. Enda kontakten med havet är genom Södskärsbassängen och Hjärtholmskanalen. 
Men mycket har hänt sedan FTN bildades 1996. Tillsammans med GOF (Göteborgs Ornitologiska Förening) har föreningarna under år 2000 lyckats genomdriva att Torslandaviken utsågs av Birdlife International till ett Important Bird Area of Europe (IBA) samt av regeringen till ett skyddsvärt område för fågellivet i Natura 2000, det vill säga EU:s nätverk av skyddade områden. Detta på grund av de särskilt skyddsvärda arterna sångsvan, salskrake, knipa, bergand och brushane.

   

Vi har också tillsammans lyckats stoppa depån för miljöfarligt avfall (Renova-tippen) och den är numera övertäckt. Vidare har mudderdeponin upphört och istället skapas nu ett vadehav, som blir färdigt 2021. Vårt första fågeltorn byggdes 2003. Av de tolv vindkraftverken är elva nedmonterade och ovanpå betonggrunden av ett av verken står nu vårt andra fågeltorn (namngivet efter vår förre ordförande Rune Blomgren). Containertrafiken utmed Hjärtholmsvägen har också stoppats i och med att containerförvaringen på Risholmen upphört. Numera finns också en naturstig runt viken, som har lockat många besökare. Se även våra projekt- och utvecklingsplaner.

Vi kan inte återskapa Torslandaviken som den en gång var, men vi kan restaurera den, så att viken även i framtiden blir en biologiskt rik och viktig lokal för häckande, rastande och sträckande fåglar, för groddjur och insekter samt ett område för naturupplevelser och rekreation för boende i Torslanda och Göteborg med omnejd.

För att detta skall uppnås kräver vi att Torslandaviken blir ett naturreservat.

Det är därför vi heter ”Föreningen Torslandavikens Naturreservat”.

Kampen går vidare!

 

Kartorna är skärmdumpar från Hitta.se, Google Maps och Eniro.se